Barcelona està donant suport a l’STEAM (ciència, tecnologia, enginyeria, arts i matemàtiques). L’Ajuntament de Barcelona vol assegurar-se que tothom tingui la capacitat d’implicar-se en el futur, sense deixar ningú enrere.

Des de la comunitat creativa del Maker District del Poblenou fins als ateneus de fabricació, la ciutat promou el poder transformador de l’STEAM en entorns orientats a l’apoderament digital, la formació i la inclusió.

Els ateneus de fabricació són espais on la ciutadania és capaç de produir projectes creatius que tenen impacte social. De la mateixa manera que les persones anirien a una biblioteca o a un centre cívic, tothom hi pot anar per compartir coneixement, eines, pràctiques i processos.

Per exemple, un dels cinc ateneus de la ciutat és la Fàbrica del Sol, una antiga fàbrica que distribuïa la llum a tots els barris de Barcelona. Actualment, la nova llar de la sostenibilitat és un laboratori per a l’estudi de les energies renovables, de manera que serveix d’inspiració sobre l’ús de la tecnologia i la creativitat per solucionar grans reptes.

Els tallers municipals d’STEAM i l’educació maker es materialitza a les escoles, en activitats extraescolars i en programes divulgatius, clubs, tallers, espais hackers i actes com la Conferència STEAM i la Maker Faire.

La Maker Faire és un acte de dos dies en què comunitats de codi obert mostren els seus projectes, des de les comunitats de base fins a projectes superavançats de centres de recerca.

A la Conferència STEAM, el professorat té l’oportunitat d’estar al voltant de tecnologies d’avantguarda, de debatre i reflexionar sobre el que està passant a l’aula.

Barcelona també té tradició d’associacions i cooperatives que treballen amb els barris per poder crear projectes d’inclusió social digital. Aquesta educació comença a l’escola primària.

SokoTech és un laboratori liderat per la ciutadania dedicat a la innovació social que crea projectes STEAM amb barris, fundacions, biblioteques o centres cívics. Amb el Soko Breakers Lab posen habilitats digitals a l’abast de menors en acollida i refugiats.

Al Raval, Colectic treballa amb joves des de fa vint anys. El projecte MESH, en col·laboració amb la Fundació Pare Manel i finançat per les subvencions “Impulsem el que fas”, té l’objectiu d’ensenyar al professorat: com crear un programa de principis ètics que es pugui aplicar a qualsevol laboratori de fabricació digital del món.

Aquests són alguns dels projectes, espais i esdeveniments que uneixen les persones i proporcionen un accés pràctic a la tecnologia digital i a les eines de fabricació digital.

Una de les millors coses sobre el codi obert, el maquinari obert, les comunitats de programari obertes i la cultura digital és que ajuda les persones a connectar i els permet participar.

És clau que hi hagi més infants i dones en la tecnologia i que tothom pugui obtenir aquest coneixement. I Barcelona fa que això passi.